2015-11-28: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Ełku

W sobotę, 28 listopada 2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, odbył się ostatni subregionalny finał X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. W Ełku zaprezentowano 7 potraw i 24 produkty żywnościowe, z których komisja konkursowa wybrała te najlepsze.

WYNIKI KONKURSU

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne:
I miejsce – Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz z Galwieci za „Romincki smalec rydzowy”,
II miejsce – Cecylia Truchan z Kowal Oleckich za „Okrasę z piersi z gęsi”,
III miejsce – Jadwiga Mackiewicz z Kaliszek k. Białej Piskiej za „Dzika w rajskim ogrodzie”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb:
I miejsce – Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Sandacza w zalewie octowej”,
II miejsce – Restauracji „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka za „Smażoną sielawę marynowaną w zalewie octowej”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie:
I miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser Złota Gouda z dziurami”,
II miejsce – Cecylia Truchan z Kowal Oleckich za „Ser podpuszczkowy dojrzewający”,
Wyróżnienie dla Anny Kowal z Jagodnych Wielkich k. Miłek za „Twaróg z mleka krowiego”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody:
Wyróżnienie dla Gospodarstwa Pasiecznego „Mazurska Pasieka Kalejta” za „Miód pszczeli wielokwiatowy”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami- przetwory owocowo i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):
I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Świerki” Sława Iwona Tarasiewicz z Galwieci za „Prawdziwki i rydze marynowane”,
I miejsce – Ewa Olender z Wierzby k. Rucianego – Nidy za „ Syrop ze świeżej mięty”,
II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „ Kalafiorowy bukiet”,
III miejsce – Jadwiga Mackiewicz z Kaliszek k. Białej Piskiej za „Gilowy nektar”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowego i cukiernicze:
I miejsce – „Karmelek” Paweł Surawski z Ełku za „Chleb gryczany na miodzie”,
I miejsce – Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę z żurawiną”,
II miejsce – Alicja Kossakowska z Kowali Oleckich za „Sękacza”,
III miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Pączki Alicji”.

Regionalne napoje alkoholowe:
I miejsce – Agroturystyka „Placówka” Agata Rudnicka z Wężówki k. Wydmin za „Nalewkę z czarnej porzeczki na miodzie”,
II miejsce – Edyta Domańska z Białej Oleckiej za „Nalewkę truskawkową”,
III miejsce – Jadwiga Mackiewicz z Kaliszek k. Białej Piskiej za Nalewkę alkoholową „Wesoła antonówka”.

Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły:
I miejsce – Zespół Szkół nr 6 um. Macieja Rataja z Ełku za „Królika w darach lasu i zagrody”,
II miejsce – Restauracja „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka za „Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem”,
III miejsce – Tawerna Siwa Czapla s.c. z Żabieńca za „Sandacza w sosie ogórkowym podanym z puree”.

Potrawy w podkategorii osoby fizyczne:
I miejsce – Agroturystyka „Placówka” Agata Rudnicka z Wężówki k. Wydmin za „Kaczkę na kaszy gryczanej z grzybami”,
II miejsce – Joanna Borowska z Wieliczek za „Chłodnik”,
III miejsce – Regina Kornowska z Małkiń k. Ełku za „Gniotki małkińskie”.

Zdobywcy I miejsc, zgodnie z regulaminem, zostali nominowani do finału konkursu w Olsztynie, który odbędzie się już w najbliższą sobotę, 5 grudnia 2015r.

<< powrót

twoja_europa_1head-ban_pl1teachers-format3_pllogo-erasmus+sticker_pl_1Small bannerbutton-twoj-glos-w-europie130719_eckpleutubee-Justice web banner10lat_innelogo-wmir