2015-04-13: Europejski Smak Czekolady 2015

27 uczniów ze szkół gimnazjalnych oraz Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku rywalizowało 13 kwietnia 2015 r. w konkursie „Europejski Smak Czekolady 2015” organizowanym przez Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olecko i Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.

Europejski smak czekolady to spotkanie informacyjne dot. tradycji kulturowych i kulinarnych państw członkowskich Unii Europejskiej połączone z konkursem, podczas którego uczestnicy musieli wykazać się znajomością języka angielskiego, wiedzą na temat Unii Europejskiej i historii czekolady oraz zdolnościami cukierniczymi – zadaniem każdego uczestnika było przygotowanie europejskiego deseru z czekoladą. A wśród deserów można było znaleźć: różnego rodzaju babeczki – oczywiście czekoladowe, czekoladowe desery, ciasta czekoladowe…

Laureaci w kategorii uczniowie gimnazjum:

I miejsce: Laura Brzezińska – Zespół Szkół w Babkach Oleckich za wiedzę oraz przygotowanie deseru „Malinowa fantazja”,

II miejsce: zespół Weronika Sienkiewicz oraz Dawid Balewski – uczniowie Zespołu Szkół w Judzikach za wiedzę oraz przygotowanie deseru „Mus czekoladowy”,

III miejsce: Adrianna Chmielewska – Zespół Szkół w Babkach Oleckich za wiedzę oraz przygotowanie deseru „Eksplozja smaków z nutą świeżości”.

Wyróżnienie otrzymały uczennice Zespołu Szkół STO w Olecku – Julia Jańczuk oraz Julia Strzyżewska – wiedzę oraz przygotowanie deseru „Gofry czekoladowe”.

Laureaci w kategorii uczniowie Zespołu Szkól Licealnych i Zawodowych w Olecku

I miejsce: zespół Martyna Kisielewska oraz Sandra Kaszuba za wiedzę oraz przygotowanie deseru „Krem z ciastkami oreo”.

II miejsce: zespół Ewelina Klaus oraz Emilia Podolewska za wiedzę oraz przygotowanie ciasta czekoladowego,

III miejsce zespół Dominika Krupińskiej oraz Dominik Grzędzie, za wiedzę oraz przygotowanie deseru „Europejskie muffiny”.

Wyróżnienie: Maria Puzowska i Anna Arasimowicz za deser „Czarno-biała niespodzianka”.

 

2014-04-14: Europejski smak czekolady

When was the first chocolate house in London opened? Who was the main character in the film “Chocolat”? Na tego typu pytania musieli odpowiedzieć uczestnicy konkursu Europejski smak czekolady, który odbył się z okazji Dnia Czekolady, 14 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.

Europejski smak czekolady to spotkanie informacyjne dot. tradycji kulturowych i kulinarnych państw członkowskich Unii Europejskiej połączone z konkursem, podczas którego uczestnicy musieli wykazać się znajomością języka angielskiego, wiedzą na temat Unii Europejskiej i historii czekolady oraz zdolnościami cukierniczymi – zadaniem każdego uczestnika było przygotowanie europejskiego deseru z czekoladą. A wśród deserów można było znaleźć: suflet, paluszki czekoladowe, mus z czarnej czekolady, różnego rodzaju babeczki – oczywiście czekoladowe, czekoladowe desery, włoskie tiramisu, angielskiego przekładańca…

Organizatorem spotkania był Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olecko wspólnie z Zespołem Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku.
 

2013-04-12: Europejski smak czekolady

12 kwietnia 2013 r. zapisze się na kartach historii zarówno Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku, jak i Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct – Olecko – tak smacznie i słodko już dawno u nas nie było! W tym właśnie dniu, z okazji Światowego Dnia Czekolady, odbył się konkurs „Europejski smak czekolady”, podczas którego uczestnicy musieli wykazać się znajomością języka angielskiego, wiedzą na temat historii czekolady i Unii Europejskiej oraz zdolnościami cukierniczymi.

Zawodnicy konkurowali w dwóch kategoriach:

I. uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku
II. uczniów gimnazjum

Każdy, kto postanowił przystąpić do zawodów, w pierwszym etapie musiał rozwiązać test dot. historii czekolady i Unii Europejskiej, przygotowany w języku angielskim. W drugim etapie, który rozegrano w nowoczesnej pracowni do kształcenia gastronomicznego i hotelarskiego w ZSLiZ, młodzież miała do przygotowania europejski deser z czekoladą. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury pod przewodnictwem Marzanny Pojawy-Grajewskiej, technologa żywności i żywienia.

W kategorii uczniowie ZSLiZ w Olecku największą wiedzą oraz umiejętnościami wykazał się Bartosz Iber, który przygotował gruszki w czekoladzie. Drugie miejsce ex aequo przyznano Edycie Plesiewicz za mus czekoladowo-truskawkowy i Kamilowi Hucikowi – babeczki z buraczkami. Trzecia nagroda trafiła do Moniki Przekop za kulki rafaello.

W kategorii uczniowie gimnazjów równych sobie nie miała Maria Puzowska, która wykonała tiramisu czekoladowe. Wicemistrzem została Katarzyna Fejfer z fondue. Trzecie miejsce jednogłośnie przyznano Annie Arasimowicz za pieczone banany z czekoladą. W konkursie wyróżniono także Alessię Innocenzi za kokosowe kuleczki. Wszyscy nagrodzeni uczniowie reprezentowali Gimnazjum w Świętajnie.

Konkurs „Europejski smak czekolady” został zorganizowany przez PIE Europe Direct – Olecko wspólnie z ZSLiZ w Olecku. Mamy nadzieję, że impreza ta na stałe wpisze się w kalendarz imprez ED Olecko. Jako organizatorzy jesteśmy również przekonani, że konkurs, którego celem była promocja dziedzictwa europejskiego, integracja międzypokoleniowa oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat Unii Europejskiej, pozytywnie wpłynie na pogłębienie tożsamości europejskiej młodzieży, a w przyszłości zainspiruje do działania kolejne osoby.
 

<< powrót

twoja_europa_1head-ban_pl1teachers-format3_pllogo-erasmus+sticker_pl_1Small banner130719_eckpleutubee-Justice web bannerlogo-wmir